Connect with us

DÜNYA

DEV YATIRIMLAR | BİLİŞİM VE İLETİŞİM SEKTÖRLERİNDE YERLİ VE MİLLİ ATILIM TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Avatar

Published

on

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, BTK’da Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Toplantısı’na katıldı

Karaismailoğlu, “Bilişim ve iletişim sektörü tarihi bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Bu değişim sürecinin adı; Yerli ve Milli donamım ve yazılıma geçiş sürecidir. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin ilk fazını Mart 2021 tamamlayacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleştirilen Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, bilişim ve iletişim sektör altyapı çalışmalarında tarihi bir dönüşüm süreci geçirdiğini belirterek, “Bu değişim sürecinin adı; Yerli ve Milli donamım ve yazılıma geçiş sürecidir. HTK bileşenleri yaptığı çalışmalarla bu tarihe tanıklık ediyor” dedi.

“Yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya yükseldi”

2017 yılında elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosistemini geliştirmek amacıyla HTK’yı kurduklarını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, bu süreçte yaşanan gelişmelerle ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu:

“2015 yılındaki 4.5G ihalesinde işletmecilere verdiğimiz yetki belgelerinde şebekeye ve haberleşme hizmetlerine ilişkin donanım ve yazılım yatırımlarının en az yüzde 10’unu, ürün ve sistem geliştirmek üzere kurulan KOBİ’lerimizden karşılamayı şart koştuk. Yine aynı yetkilendirmelerde ilk üç yılda kademeli olarak yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 45 oranlarında yerli malı belgeli ürünlere yönelmeyi kayıt altına almıştık.

2015-2016 döneminde mobil işletmecilerin yerli malı belgeli donanım ve yazılım yatırımlarının toplam yatırım içindeki oranının ancak yüzde 0,98 idi. Dördüncü yatırım döneminde donanım ve yazılımdaki yerlilik oranı yüzde 23’leri geçti. Beşinci dönemdeki yerli malı belgeli ürün yatırım tutarı 662 milyon liraya çıktı. Yani, bir önceki döneme göre yüzde 44’lük bir yerlilik artışı kaydettik. 66 farklı üreticiden yaklaşık 153 farklı ürün temin edilmiştir. Önümüzdeki dönemde bu ürün çeşitliliğini daha da artıracağız.”

“Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin ilk fazı Mart 2021 tamamlanacak”

Haberleşme Teknolojileri Kümeleşmesi üyesi 14 firma ve 3 mobil işletmecilerin katılımı ile Türkiye’nin 5G’ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlar ile cevap verdiklerinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, Bu amaçla geliştirilen, ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ne TÜBİTAK’ın da destek olduğunu kaydetti. Karaismailoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“5G altyapıları için kritik önemdeki 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyon yazılım ürünleri yerli ve milli imkanlarla geliştirilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da özellikle vurguladığı gibi, 5G sistemine YERLİ ve MİLLİ imkanlarla geçmemiz gerekmektedir. Projemizin ilk fazını Mart 2021’de tamamlayacağız. Diğer fazlara ilişkin çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm fazları tamamladığımızda alnımızın akı ile 5G’ye geçeceğiz. “

DÜNYA

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Prof. Dr. Mete Atatüre oldu

Avatar

Published

on

Bu yıl dokuzuncusu verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülünün sahibi Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mete Atatüre oldu. Atatüre’nin kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu olağanüstü ve öncü katkıları nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü belirtildi

2016’dan beri verilen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası dokuzuncu kez sahibini buldu. Üniversitenin bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla 50 yaşını aşmamış bilim insanlarını ödüllendirmek için sunduğu madalyaya Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın başkanlığını yapan Prof. Dr. Mete Atatüre layık görüldü. Ödül bir yıl Fen, Mühendislik ve Tıp Bilimleri, bir yıl da İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk alanlarında veriliyor. Atatüre’nin kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu olağanüstü ve öncü katkıları nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi. Yapılan açıklamada, “Atatüre’nin çalışmaları, kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin derinleşmesine önemli ölçüde katkı sağlamıştır” denildi

2024 Seçici Kurul Üyeleri

2024 yılı seçici kurulunda, Prof. Dr. Metin Sitti (Koç Üniversitesi) başkanlığında, dünyanın en önemli kurumlarından Prof. Dr. Hatice Altuğ (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL), Prof. Dr. Bilge Yıldız (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – MIT), Prof. Dr. Cezmi A. Akdiş (Zürih Üniversitesi) Prof. Dr. Paul Weiss (California Üniversitesi, Los Angeles – UCLA) görev aldı.

Prof. Dr. Mete Atatüre hakkında

Prof. Dr. Mete Atatüre, 2023’ten beri Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın Başkanlığını yapmaktadır. Daha önce, araştırma görevlisi olarak ETH Zürih Kuantum Elektronik Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ataç İmamoğlu ile çalışmıştır. Doktorasını 2002 yılında Boston Üniversitesi’nde, o dönem yeni kurulan Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda tamamlayan Atatüre, fizik alanında lisans derecesini 1996 yılında Bilkent Üniversitesi’nden almıştır.

Araştırma konuları, ışık ve madde etkileşimlerini temel alarak kuantum ağları ve kuantum sensörleri için çeşitli malzeme platformlarını kapsamaktadır. Araştırmaları, Avrupa Araştırma Komisyonu’nundan ERC Başlangıç, Konsolidatör, İleri ve Kavram Kanıtlama da dahil olmak üzere birçok fon ile desteklenmektedir. Tıp ve yaşam bilimlerine yönelik kuantum sensörler geliştirilmesi için 2024’te kurulan Birleşik Krallık Kuantum Teknoloji Merkezi Q-BIOMED’in Eş Direktörlüğünü üstlenen Atatüre, aynı zamanda Nu Quantum şirketinin kurucu ortağı ve CSO’su (Bilimden Sorumlu Direktör) olarak kuantum ağları geliştirmektedir.

Atatüre, Optical Society of America (Optica), Academia Europaea (AE), Institute of Physics (IoP), Bilim Akademisi Derneği (Türkiye) ve European Academy of Engineers (EAE) gibi prestijli kurumların seçilmiş üyesidir. 2020 yılında, kuantum teknolojilerine yaptığı katkılar nedeniyle IoP Thomas Young Madalyası ve Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’na akademik danışmanlık yapan European Federation of Academies of Sciences & Humanities (ALLEA) çalışma grubunda Türkiye’yi temsil etmektedir. Bilim ile toplum arasındaki ilişkiye de önem veren Atatüre, özellikle Türkiye’de bilimin daha iyi anlaşılması ve akademik kurumların özerk olabilmesi için çaba sarf etmektedir

DAHA FAZLA HABER

DÜNYA

Afrika Krizinin Çözüm adresi Ankara Oldu.

Avatar

Published

on

Somali ve Etiyopya Türkiye Cumhuriyeti’nin aracılığı ile
Uzlaşma sağladı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen toplantı ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Ortak Basın Toplantısı sonrası tüm Dünya ‘ya barış mesajı verdiler.

Genç Gazeteciler

DAHA FAZLA HABER

DÜNYA

NERO TEKNİK TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM ‘ EKİM -KASIM BULUŞMALARI

Avatar

Published

on

NERO TEKNİK TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM Genel Müdürü Özgür Akın ve Tedarik Zinciri Direktörü Fatma Aksu’ nun katılımları aşağıda belirtilen etkinliklere birliktelik sağladılar.

Yüksek teknoloji ürünlerinin yatırımcısı, üreticisi ve distribütörü ve aynı zamanda dijital dönüşüm, yüksek teknolojik ürünler, endüstriyel ekipmanlar ile İzmir’ de faaliyetlerini sürdüren NERO TEKNİK TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM ,İstanbul,Ankara ve İzmir illerinde Ekim-Kasım aylarında farklı etkinlikler ile “Günümüz işletmelerinde dijital ekonomi ve dijital çağın etkileriyle birlikte yeni arayış “dijital” olmaktır mesajı ile farkındalık yarattı.

02- 15 Kasım 2024 tarihinde İzmir’ de başlayan etkinlik ile  ;

02 Kasım tarihinde ,Yüksek İstişare Kurulu ile Türkiye’nin en büyük ilk 500 firmasının satın alma yöneticilerinden oluşan TÜSAYDER-WOMEN İzmir Buluşmasına katılım sağladık

İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ve İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege Genç İş İnsanları Derneği’nin ev sahipliğinde organize edilen etkinliğin “İkinci Yüzyılın Ekonomisi” temasıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği ve GEN Türkiye koordinasyonuyla “G3 Forum Girişimcilik Zirvesi” etkinliğinde bir araya gelindi.

Özgür AKIN, TÜSAYDER Etkinlik Sponsoru olarak yaptığı Basın açıklamsında, “Dijital dönüşümü gerçekleştirmek için, değişimle başa çıkma ve başarılı bir şekilde yenilikler oluşturmada sürekli öğrenme yeteneklerini vazgeçilmez bir önkoşul olarak geliştirmeleri gerekmektedir” diyerek etkinlikten bir çok öğrenme imkanı kazandık dedi.

19-22-23 Kasım tarihleri aralığında Ankara’ da etkinlik kapsamında ;

Türk otomotiv sektörünün halen faaliyette olan en eski üretici kuruluşu  ve aynı zamanda paydaşımız Türk Traktör , yine  Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ziyaretlerimiz dahilinde, “teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ile diğer birimler” ile ziyaretlerimizi gerçekleştirdik.

21 Kasım TRT Genel Müdürlüğü -Oran Ankara ziyaretimizde de , Satın Alma ve Tedarik Birim Başkanlığı ile görüşmeler sağladık.

Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veren, uluslararası yayıncılık vizyonuna sahip, yeniliklere uyum sağlama becerisi olan, dünyanın bilinen en etkin ve en başarılı kamu yayıncısı TRT ile çalışmanın hazzı ile iş birliği sürecimizin devamlılığı noktalarında görüş alış verişi sağlandı.

Özgür AKIN

DAHA FAZLA HABER

Genç gazeteciler | TÜRKİYE

HER ŞEY GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN

TAKVİM

Şubat 2021
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

HABER BURADA

GÜNDEM2 gün ago

M. Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB ETÜ Personeli Buluşuyor etkinliğine katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat...

GÜNDEM2 gün ago

2025’in yol haritası: Finansal güç ve bağımsızlık

2025 için kar odaklı menfaatlerimiz çok önemli; Nakit Akışı ve Finansal Güçlenme 2025 yılında, işletmelerin en büyük önceliklerinden biri nakit...

GÜNDEM3 gün ago

TÜBA VE TÜBİTAK BİLİM Ödülleri Sahiplerini Buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’ne katılarak bir konuşma...

ENERJİ3 gün ago

Türkiye’de 2025 Yılında Yenilenebilir Enerji Atılımına TAMAY ENERJİ’ ile Varmısınız ?

2025 yılı itibarıyla Türkiye, yenilenebilir enerji alanında büyük bir atılım yapacak ve özellikle güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları hız kazanacak....

GÜNDEM1 hafta ago

İletişim Başkanı Altun 15. Büyükelçiler Konferansı‘nda konuştu

İletişim Başkanı Altun: “Uluslararası muhataplarımızla dezenformasyonla mücadele modelimizi paylaşmaya başladık. Bu noktada bizimle çok ciddi iş birliği talepleri oldu.” dedi....

GÜNDEM1 hafta ago

15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri açılış töreniyle başladı

TRT tarafından bu yıl 15. kez düzenlenen Uluslararası Belgesel Ödülleri’nin açılış töreni İstanbul’da yapıldı TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı...

ENERJİ1 hafta ago

SKTT Aboneleri İçin Elektrik Fiyatlarında Yeni Dönem

Tamay Enerji Danışmanlık, Resmî Gazete`de yayımlanan düzenlemeyle, 1 Ocak 2025`ten itibaren konut aboneleri için yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) elektrik tüketim...

DÜNYA1 hafta ago

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Prof. Dr. Mete Atatüre oldu

Bu yıl dokuzuncusu verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülünün sahibi Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mete Atatüre oldu. Atatüre’nin kuantum...

ENERJİ1 hafta ago

Asis Otomasyon Petech AI ile 22. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülü’nü Kazandı!

Asis Otomasyon’un FuelEye yapayzeka tabanlı yeni otomasyon ürünü Petech AI, 22. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri kapsamında “KOBİ Dalında Ürün...

GÜNDEM1 hafta ago

İstinye Üniversitesi, 7. Uluslararası Geleceğin Eğitimi Konferansı’na ev sahipliği yapıyor

İstinye Üniversitesi, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi WAAS ve Dünya Üniversite Konsorsiyumu iş birliği ile düzenlenen, 7. Uluslararası Geleceğin Eğitimi...

REKLAMLAR

Genç gazeteciler | TÜRKİYE

Haber Burada

seers cmp badge